Leta i den här bloggen

lördag 19 februari 2011

Fler elaka barn i svensk barnfilm- om Malena Janson får bestämma!

Malena Janson, som 2007 skrev den första svenska doktorsavhandlingen om svensk barnfilm, menar att Olle Hellboms Astrid Lindgren-filmer är mycket mer idylliska än böckerna. Olydiga barn och problem är nedtonade eller helt bortplockade. Jag är böjd att hålla med - men undrar samtidigt: varför är det ett så stort problem? Varför är vi rädda för snälla, glada barn? När blev dom ett hot för sig själva, oss vuxna och vårt samhälle ?


Förenklat kan man säga att avhandlingen menar att det finns två strömningar i svensk barnfilm.Filmer som vill uppfostra publiken till att bli goda människor samt filmer som visar  en romantisk och idealiserad Bullerby-bild av hur det är att vara barn. Så var barnfilm på 1940-talet och så är det än idag. 


Malena är en frisk fläkt i den inte obefintliga men i mitt tycke alltför lama debatten kring svensk - och internationell-  barnfilm! Hennes radikala förslag lyder: "Hälften av svenska filmstödet borde gå till barnfilm!" Det är friskt! Och det behövs ambassadörer för barnfilm. Vi i Barnfilmbyn vill blogga och vara med i samtalet kring svensk barnfilms nu - och framtid. Håll er uppdaterade... 


Malena Janson doktorsavhandling "Bio för barnens bästa? Svensk barnfilm som fostran och fritidsnöje under 60 år."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar