Leta i den här bloggen

tisdag 8 november 2011

Ligger Barnfilmbyn i Vimmerby?



Barnfilmbyn Mariannelund är ett projekt som berör många. Rent geografiskt ligger Barnfilmbyn i Jönköpings län och Eksjö kommun, på gränsen till Kalmar län och Vimmerby kommun. Är det en tillgång - eller  problematiskt?

Vem vill från maktens centrum (Jönköping? Eksjö?) bli betraktad som någon "långt borta...". Ett samhälle i den nordöstra delen av länet eller den diffusa "östra delen" av kommunen?

Vart finns maktens centrum - politiskt - för Barnfilmbyn Mariannelund?

Bara 200 m från mariannelundsskylten befinner vi oss i Vimmerby kommun och Kalmar län. Turisterna som kommer hit, gäster från Tyskland, Holland, Kina eller andra delar av världen har naturligtvis ingen aning om att det finns en gräns mellan Vimmerby kommun och Eksjö kommun, dragen alldeles vid Barnfilmbyn Mariannelund. Tänker ens vi mariannelundsbor på detta?

Två mil österut ligger Vimmerby och två mil söderut Hultsfred. Vi ser det som våra handelsstäder, en del jobbar där, men också tvärtom. Det finns dom som bor i Vimmerby eller Hultsfred men valt att arbeta i Mariannelund. Till Eksjö stad är det fyra mil.

Vart vill jag komma?

Hur vi än vrider och vänder på det ligger Barnfilmbyn Mariannelund mitt i Astrid Lindgrens Hembygd och barndoms trakter. Vi tillhör Småland. Vi befinner oss mitt i det småländska landskap som beskrivs i Astrid Lindgrens litteratur och som genom filmerna om Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn varit med och skapat sverigebilden utomlands. Det var här i Mariannelundsbygden filmerna spelades in. Säg Sverige och många utanför vårt lands gränser ser framför sig det småländska landskapet, de röda stugorna, gärdesgårdarna, äppelträden, körsbärsträden och enebackarna.

Nu har Kalmar län upptagit oss i deras kulturplan. (vi finns tack och lov redan med i Jönköpings läns kulturplan, vilket jag tidigare skrivit om här på bloggen) För bara några dagar sedan överlämnades den till Statens kulturråd och ska ligga till grund för den framtida regionala kulturstrategin. Plötsligt ligger vi i Vimmerby! Hur gick detta till? Jag kommer följa upp denna intressanta tråd...jag lovar!

Kalmar läns kulturplan sida 20
"Ett unikt centrum kring barnfilm byggs just nu upp i Astrid Lindgrens
hembygd. Projektet Barnfilmbyn sätter barn och film i centrum med
utgångspunkt från Astrid Lindgrens verk. Projektet innefattar ett nytt
besöksmål i Astrid Lindgrens hembygd, filmpedagogisk verksamhet i
samarbete med skolan samt kunskap/kompetensutveckling inom området
barnfilm".

Sida 21:
"Projektet Barnfilmbyn i Vimmerby är en avgörande satsning för att återuppbygga
den kunskap som håller på att gå förlorad i Sverige och därför också
något som är viktigt att stödja de närmaste åren."