Leta i den här bloggen

tisdag 26 juli 2011

Från Snickerboa till Villa Villekulla

Foto: Olle Johansson (samtliga fotografier på bloggen med fotografens tillstånd)


På Emilkraften läser vi nu på för fullt. Vi pluggar filmatiseringarna av Astrid Lindgrens berättelser.  Synnerligen allt som har med filminspelningarna av Emil i Lönneberga intresserar oss.  Tidningsartiklar från tiden då det begav sig förstås, men en bok som visserligen uppvisat en del fel, men ändå är att betrakta som en guldgruva är Petter Karlsson & Johan Erséus Från Snickerboa till Villa Villekulla. Den finns dessutom på tyska sedan något år tillbaka.

I boken finns mer än ett underbart Astrid Lindgren- citat. Som till exempel detta:

Strax efter det att Tage Danielsson dött och Lasse Hallström ska göra den nya filmen om Barnen i Bullerbyn sägs det att Astrid vänder sig till Lasse och säger:


- Jag tänker inte tycka om dig. För alla regissörer jag tycker om , de bara dör. 

Utanför fönstret passerade just då en man som var inblandad i den rysk-svensk-norska versionen av Mio min Mio som Astrid inte gillade. Hon tittade långt efter honom och sa:

- Han däremot, han svävar inte i någon omedelbar livsfara.

Sådant där.

Ju mer vi gräver. Desto mer vill vi veta. Och förstå.



måndag 25 juli 2011

Nu finns broschyren i webb-version

Barnfilmbyn Mariannelund- ett småländskt centrum för berättarkonst inom rörliga bilder med utgångspunkt ifrån Astrid Lindgrens verk. Vi som är involverade i projektet med den formidabelt långa titeln har nu avslutat en första grundläggande kartläggning av Emil-filmernas inspelningsplatser.

En broschyr med titeln I Emilfilmernas spår är på väg till tryckeriet och en webbversion har lagts upp på det som ska bli vår hemsida.

Det är fascinerande filmhistoria! För så där, som när det begav sig i början av 70-talet i Mariannelund med omnejd,  går det ju sannerligen inte till i dag när man gör film.

I befintliga ladugårdar, verkstäder och skolbyggnader skapade filmteamet med Olle Hellbom i spetsen, inspelningsrummen för en av de mest populära svenska barnfilmerna någonsin. Gården Katthults inomhuscener byggdes visserligen upp i aulan i nuvarande Mariannelunds folkhögskola - men en hel del inomhus-interiörer hittade man tydligen ute i byarna. Vi har bara påbörjat en intressant resa i Emilfilmernas spår...