Leta i den här bloggen

fredag 25 februari 2011

Husförhöret spelades in i Mariannelunds folkhögskola

I dag ska jag bara skicka vidare en liten minnesanteckning, berättat av en som var med när filmerna om Emil i Lönneberga spelades in:



"Husförhöret spelades in i Mariannelunds folkhögskolas aula. Där var ju interiören från Katthult uppbyggd. Spånskivor sattes upp och målades. Utsikten från fönstret, identisk med utsikten i Gibberyd, fanns på ett uppförstorat foto. Snickare bl a Gunnar Eriksson från Rumskulla hjälpte till med uppbyggandet av kulisserna. Möbler, textilier och husgeråd var inlånade från folk i trakten bl a från Gösta Niklasson I Mariannelund, som också tillsammans med fru och dotter var statister i filmerna. Gösta Niklassons syster Ingrid medverkade som pastorsfru vid bl a husförhöret.

På husförhöret skulle en psalm sjungas. Den tränade vi in sittande på stolar utanför aulan. Många förundrade blickar fick vi från gående ute på gatan, när de såg oss statister, fint uppklädda i mörka kläder och hucklen, sitta i solgasset och sjunga psalmverser.

När man spelar in film blir det mycket väntetid. Då satt vi i gröngräset och pratade, drack kaffe och läsk, lekte och väntade. Vi lyssnade på Martin Ankarbergs (från Pelarne) härliga och kärnfulla historier. Vi halvsov ibland och njöt av solskenet. Barnen sprang omkring och lekte ibland tillsammans med Jan Ohlsson (Emil) och Lena Wisborg (Ida) och så drack de sockerdricka, massor av sockerdricka.


Läs mer på Svensk-Tyska vänföreningens hemsida! 

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa, det måste finnas många, många berättelser kring filinspelningarna. Förhoppningsvis hittar några av de som medverkade till denna blogg och kan dela med sig av sina berättelser. Allt som människor minns kan ju vara av intresse i ett sådant här projekt.

    SvaraRadera
  2. Ja, spännande om vi kan få ta del av några berättelser/minnen här på bloggen! Nästa vecka ska jag träffa en som var "stand in" för Emil! Kanske jag kan lura honom till att skriva en rad här, vem vet?

    SvaraRadera