Leta i den här bloggen

lördag 19 februari 2011

Fler elaka barn i svensk barnfilm- om Malena Janson får bestämma!

Malena Janson, som 2007 skrev den första svenska doktorsavhandlingen om svensk barnfilm, menar att Olle Hellboms Astrid Lindgren-filmer är mycket mer idylliska än böckerna. Olydiga barn och problem är nedtonade eller helt bortplockade. Jag är böjd att hålla med - men undrar samtidigt: varför är det ett så stort problem? Varför är vi rädda för snälla, glada barn? När blev dom ett hot för sig själva, oss vuxna och vårt samhälle ?


Förenklat kan man säga att avhandlingen menar att det finns två strömningar i svensk barnfilm.Filmer som vill uppfostra publiken till att bli goda människor samt filmer som visar  en romantisk och idealiserad Bullerby-bild av hur det är att vara barn. Så var barnfilm på 1940-talet och så är det än idag. 


Malena är en frisk fläkt i den inte obefintliga men i mitt tycke alltför lama debatten kring svensk - och internationell-  barnfilm! Hennes radikala förslag lyder: "Hälften av svenska filmstödet borde gå till barnfilm!" Det är friskt! Och det behövs ambassadörer för barnfilm. Vi i Barnfilmbyn vill blogga och vara med i samtalet kring svensk barnfilms nu - och framtid. Håll er uppdaterade... 


Malena Janson doktorsavhandling "Bio för barnens bästa? Svensk barnfilm som fostran och fritidsnöje under 60 år."

fredag 18 februari 2011

Vad skulle Astrid säga?



Lassos kulturkorre ger en rapport från "Astrid Lindgren-land."

Det damp ned ett partipolitisk program i brevlådan härom dagen med den talande rubriken "Ge oss tillbaka vårt Sverige". Framsidan pryddes av en bild på tre blonda Bullerbybarn ... 
Lyssna på radiokrönikan:

http://www.123people.se/ext/frm?ti=personensuche%20telefonbuch&search_term=anna%20mellergård&search_country=SE&st=suche%20nach%20personen&target_url=http%3A%2F%2Fsverigesradio.se%2Fsida%2Fgruppsida.aspx%3Fprogramid%3D2345%26grupp%3D6489


Samband mellan Astrid Lindgrens nyfilmatiseringar och Ny demokratis framgång?

Linneúniversitetet i Småland har bla svensk barnfilm som prioriterat forskningsområde.
Filmvetaren Anders Åberg, forskar i svenskproducerad barnfilm och 
konstaterar att den
med några få undantag (som Tsatsiki-filmerna, Förortsungar och Zozo) skildrar barn med nordiskt utseende.
Han ser ett samband mellan den svenskhetsnostalgi som kom till uttryck i 80- och 90-talets nyfilmatiseringar av Astrid Lindgrens böcker och Ny demokratis inträde i riksdagen.

– I takt med att invandringen ökade diskuterade man alltmer vad det
innebar att vara svensk och det här märks i filmerna.
Samtidigt är det tydligt att nationalistiska värderingar, traditioner
och naturromantik alltid varit en viktig del av uttrycket
inom svensk barnfilm, säger Anders Åberg som tycker att det är dags
att lämna Bullerbyn och göra mer samtida skildringar.



Intressant! Detta hoppas vi kunna plocka upp och arrangera ett spännande seminarium om här i Mariannelund. 


Samtidigt vet vi att många älskar just denna nostalgi! Man vill se Bullerbyfilmerna och filmerna om Emil
i Lönneberga gång på gång. I framtiden ska man kunna åka till Mariannelund och gå en guidad tur i spåren av inspelningen av Emil-filmerna...Anekdoter, foton, berättelser...allt finns. Nu ska vi bara plocka fram detta och göra det tillgängligt. Vi kommer hålla er uppdaterade om hur det går...

Astrid Lindgren - och barnfilm!

Mitt i Astrid Lindgrens hembygd, i Mariannelund, där filmerna om Emil spelades in och där den geografiska närheten till Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs möjliggör kreativa samarbeten ska ett barnfilmens hus etableras! Visionen är att på sikt skapa ett nationellt centrum för barnfilm i småland.

Medborgarkontoret Emilkraften, ett utvecklingscenter mitt i samhället, fungerar som spindeln i nätet för en mängd kulturaktiviteter, projekt och idéer som flödar i denna bygd. Eftersom Eksjö kommun i december månad gick in med medel och ställde sig som garant för barnfilmprojektet är jag sedan en tid tillbaka anställd som projektledare på heltid. Det är fantastiskt att få leda ett arbete där barn, film, kultur och även landsbygdsutveckling kan mötas!

Så, nu är vi igång! Projektansökningar har skickats till Astrid Lindgrens Hembygd, till Länsstyrelsen, Eksjö kommun och Jönköpings läns landsting. Ytterligare en ansökan är på väg till Regionförbundet i Jönköpings län. Hittills har vår projektide fallit i god jord. Det verkar som om många fler än vi tycker att tankarna, ideerna och visionen bakom barnfilmprojektet är värt att satsa på.

En hemsida ska skapas. Och en blogg. I väntan på hemsidan börjar jag blogga...

Det kommer handla om Astrid Lindgren, barnfilm, svensk barnfilm "bäst i världen"?, film som kultur och film i skolan och mycket annat.

Har som mål att skriva en rad varje dag...men lovar ingenting.