Leta i den här bloggen

tisdag 26 april 2011

Nu ska även Barnfilmbyn Mariannelund bli en "turistmagnet"

Varje år besöker minst en halv miljon turister trakterna kring Vimmerby och Mariannelund. De flesta kommer för att besöka Astrid Lindgrens barndomshem, Teaterparken Astrid Lindgrens Värld eller för att se de gårdar som syns i filmerna om Emil och om Barnen i Bullerbyn.




Under 70-talet var Vimmerby knappast känt för sitt kulturarv och inte för så mycket annat heller, skriver Katja Althén i en Studie om kulturarv och samhällsutveckling. Staden i Kalmar läns yttersta utkant åt norr var en vit fläck på den kulturpolitiska kartan. I dag har de kulturarv som skapats genom att latenta möjligheter utnyttjats gjort Vimmerby och den omgivande landsbygden till en stark turistmagnet som utövar dragningskraft på barnfamiljer i norra Europa.


Vimmerbys omgivning, omlandets jordbrukslandskap och bebyggelse bidrar till att erbjuda besökare Astrid Lindgrens sagomiljöer - på riktigt.

I Gibberyd, numera känt som Katthult, spelades utomhus scenerna i Emil i Lönneberga-filmerna in. I Mariannelund spelades f.fa inomhus-scenerna, men också andra scener från berättelserna in. Massor av turister som reser till Vimmerby - och Katthult - vet inte om detta. Men snart ska det bli annorlunda...

Just nu görs en filmkarta, där de olika insplenigsplatserna i Mariannelundsbygden pekas ut. Med cykel, bil eller vandrandes, ska man alltså kunna ta del av dessa besöksmål inom kort! Kartan finns på medborgar kontoret Emilkraften, vid Mariannelunds Torg. Välkomna till Barnfilmbyn i sommar!