Leta i den här bloggen

lördag 2 april 2011

Platsen där filmare och finansiärer möts!


Det är lördag, gråmulet, men våren är helt klart på väg. Jag ska ut en sväng, titta på träd och buskar, se om man kan ana att det knoppas. Men först några rader om ett pitchningsforum, som jag egentligen hade tänkt att skriva om för ett par veckor sedan...

Som jag tidigare nämnt, hade jag möjlighet att vara med på Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö, BUFF, detta år. Den festivalen är så mycket! Arrangemangets betydelse för svensk barn- och ungdomsfilm kan nog inte överskattas. Förutom möjligheten för barn och unga (och vuxna!) att se en massa bra filmer från hela världen, kan man vara med på seminarier och worksghops av olika slag.

Vad jag inte hade riktigt koll på var att BUFF  också är ett viktigt "finansieringsforum": en plats där filmare och finansiärer paras ihop. I år fyllde detta forum fem år. Inte mindre än 70 procent av filmprojekten som pitchas (dvs säljs in) blir också färdiga filmer. Det är en stark ökning motför tidigare år. Och behovet av denna mötesplats verkar bara öka. Tacka för det, då det knappt finns några andra pitchningsforum för just barnfilm! För ett par år sedan var det cirka 100 deltagare, i år var det drygt 200...

I en intervju på radion hörde jag ledaren Annetta Brejner säga att det märks att det inte bara är filmare och producenter , utan att det också är finansiärerna själva , som har ett behov av detta forum. Man kommer för att se och få kunskap om vad producenterna tror på, vad som ligger i tiden, vad de siktar på för framtida barn- och ungdomsfilm.

Själv är jag så naiv att jag tror på barnfilmens framtid. Att det återigen kommer göras mycket barnfilm i Astrid Lindgrens Småland! Här kan man hyra in sig (billigt) i lador och skapa fantastiska filmstudios. Och Skogen är en scen användbar till mycket! 


torsdag 31 mars 2011

Hur är en bra barnfilm?

I dag fick jag ett brevpaket med posten. En present från en vän som titulerar sig "eder hovbibliotekarie". Sådana vänner uppskattar man. Och sådana presenter kastar man sig hungrigt över.

Med denna fjärde utgåva fyllde Bonniers stora filmguide tio år när den utkom 2005. Den innehåller flera hundra sidor filmfakta. I förordet skriver Mårten Blomkvist att de gått vidare "med petigt korrigerande". "Alla artiklar om svenska filmer är unika för denna bok".

Nyfiken slår jag förstås upp Barnfilmbyns filmer. Alla Emilfilmerna! Där läser jag att "dramatisk nerv får filmen först när Emil i snöstorm tvingas köra sin sjuke vän, drängen Alfred, till läkaren i Vimmerby"!

Nej, men hallå där! Här kommer turister från hela världen och frågar efter "doktorn i Mariannelund" och den "petigt korrigerade" filmboken placerar "läkaren" i Vimmerby?  Inom loppet av tio sekunder hade jag hittat två fel. "Läkaren" och "Vimmerby" - så i sammanhanget felplacerade!

Olle Hellboms iscensättning beskrivs som konventionell, "men barnen älskar Emil och Ida ändå förstås!"  "Den barnkära Emil-trilogin" består av "lösryckta episoder, vilka Hellbom iscensatt utan större fantasi."

Där slog jag ihop den 810 sidor faktagranskade boken med en smäll och ut i den väntande dagen gick jag med en fråga: Hur är en bra barnfilm?
Astrid Lindgrens Emil-filmer som spelades in i Mariannelund i början av 70-talet lär fortfarande älskas av barn i Sverige och i andra länder. Men är det bra barnfilmer bara för att barnen älskar dem?

onsdag 30 mars 2011

Årets ALMA-pristagare har även fått en Oscar!


I går var det fest i Vimmerby! Då kungjordes det över världen att  Shaun Tan  blev årets  ALMA pristagare.

– Han är en författare och illustratör som spränger gränser och är absolut nyskapande. Dessutom väjer han inte för svåra frågor och visar en humanism med respekt för barnet – just detta vi söker i Astrid Lindgrens anda, förklarade Larry Lempert.

Shaun Tan är 37 år och född i Australien (kinesisk far och australiensisk mor) och har publicerat 20 böcker.

För Barnfilmbyns läsare kan det vara intressant att notera att Shaun Tan faktiskt fick en Oscar tidigare i år för en film som bygger på hans bok "The Lost Thing".  Den animerade prisbelönta filmen både överraskar och förvånar. För vad sägs om en berättelse om  ett stort borttappat föremål som ingen ser men som finns mitt ibland oss... ? Visst låter det intressant. Kanske en film vi kan få se på Eksjö Animations Filmfestival i höst? Shau Tan förhandlar dessutom just nu kring en filmatiserring av den till svenska översatta boken Ankomsten. Liksom Astrid Lindgren är han tydligen intresserad av att göra film!

För pengarna , 5 milj svenska kronor, hoppas han få till ett arbetsrum/kontor. Han och hans fru, som också hon är konstnär, hyr nämligen den bostad de bor - och arbetar i. Nu kan de få råd att köpa huset och bygga ut. Barnfilmby Mariannelund önskar honom lycka till och är övertygad om att Astrid Lindgren skulle vara nöjd med valet av pristagare! En barnboksillustratör som inte väjer för svåra frågor och som vurmar för teknik, nog är det ett val i "Astrids anda".

På svenska finns alltså boken "Ankomsten" -  en berättelse som utspelas i en sedan länge försvunnen tid men som är lika aktuell idag. Den boken har jag just beställt, om någon dag kommer den med posten, fantastiskt!

tisdag 29 mars 2011

Astrid Lindgrens Vimmerby & Emils Mariannelund


Jag brukar läsa Astrid Lindgrens Näs VD´s blogg. Den heter kort och gott Kjell Åke Hanssons blogg- att arbeta med Astrid Lindgren.

Han var på TUR-mässan i Göteborg förra veckan (turistnäringens stora årliga mässa) - och i går reflekterade han så här över bristen på ett gemensamt Astrid Lindgrens Småland-engagemang:

"...Däremot växer förstås frågan hur vi i övrigt tar hand om den nyfikenhet som finns kring Vimmerby och Småland. På årets TUR-mässa fanns ingen samlad Smålands-monter. Företagen eller turistnäringen i Vimmerby i övrigt fanns inte representerade, ens med broschyrer och/eller erbjudanden – undantaget den alertaälgparken i Virum!
Mitt intryck av turistmässan är att många andra destinationer verkar kraftsamla. Kommuner, regioner, högskolor och näringsliv går samman och skapar ”hela” besöksmål på flera ställen. Det sker genomarbetade satsningar på framförallt kultur och starka upplevelser. Eftersom besöks- och kulturnäringen är på rejäl frammarsch, så är jag övertygad om att vi i Vimmerby har väldigt goda möjligheter till en fantastisk utveckling framöver. Men då krävs det att vi satsar – inte bara förlitar oss på Astrid Lindgrens Världs dragningskraft!"

Han har rätt! Emils Mariannelund, Barnfilmbyn, granne med både Bullerbyn och Vimmerby...så klart att Vimmerby och Mariannelund borde göra gemensam sak: Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens Näs - och så Barnfilmbyn i Mariannelundsbygden där inte mindre än fem filmer spelades in...

Just nu jobbas det för fullt med kartläggning av inspelningsplatserna. En broschyr ska till att börja med finnas på alla turistbyråers diskar i maj. Då är ni alla välkomna hit....