Leta i den här bloggen

onsdag 30 mars 2011

Årets ALMA-pristagare har även fått en Oscar!


I går var det fest i Vimmerby! Då kungjordes det över världen att  Shaun Tan  blev årets  ALMA pristagare.

– Han är en författare och illustratör som spränger gränser och är absolut nyskapande. Dessutom väjer han inte för svåra frågor och visar en humanism med respekt för barnet – just detta vi söker i Astrid Lindgrens anda, förklarade Larry Lempert.

Shaun Tan är 37 år och född i Australien (kinesisk far och australiensisk mor) och har publicerat 20 böcker.

För Barnfilmbyns läsare kan det vara intressant att notera att Shaun Tan faktiskt fick en Oscar tidigare i år för en film som bygger på hans bok "The Lost Thing".  Den animerade prisbelönta filmen både överraskar och förvånar. För vad sägs om en berättelse om  ett stort borttappat föremål som ingen ser men som finns mitt ibland oss... ? Visst låter det intressant. Kanske en film vi kan få se på Eksjö Animations Filmfestival i höst? Shau Tan förhandlar dessutom just nu kring en filmatiserring av den till svenska översatta boken Ankomsten. Liksom Astrid Lindgren är han tydligen intresserad av att göra film!

För pengarna , 5 milj svenska kronor, hoppas han få till ett arbetsrum/kontor. Han och hans fru, som också hon är konstnär, hyr nämligen den bostad de bor - och arbetar i. Nu kan de få råd att köpa huset och bygga ut. Barnfilmby Mariannelund önskar honom lycka till och är övertygad om att Astrid Lindgren skulle vara nöjd med valet av pristagare! En barnboksillustratör som inte väjer för svåra frågor och som vurmar för teknik, nog är det ett val i "Astrids anda".

På svenska finns alltså boken "Ankomsten" -  en berättelse som utspelas i en sedan länge försvunnen tid men som är lika aktuell idag. Den boken har jag just beställt, om någon dag kommer den med posten, fantastiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar