Leta i den här bloggen

onsdag 26 oktober 2011

Kunskapscentrum inom barnfilm

I går, den 25 okt, beslutade Landstingsfullmäktige att Barnfilmbyn ska finnas med i Jönköpings läns Regionala Kulturplan 2012-2014.

 "Genom Barnfilmbyn - ett småländskt centrum för berättarkonst inom rörliga bilder med utgångspunkt ifrån Astrid Lindgrens verk, läggs grunden för ett framtida kunskapscentrum inom barnfilm. Det långsiktiga målet är att samarbeta läns- och kommunöverskridande för att skapa förutsättningar för barnfilmproduktion"

Den 4 nov överlämnas kulturplanen till Kulturrådet.

Augmented Reality

Barnfilmbyn har kartlagt ett antal platser där filminspelningar av Astrid Lindgrens berättelser genomförts i Mariannelundsbygden. Bara i Mariannelund finns fem inspelningsplatser. Inom en mils radie kanske ytterligare tio. Funderingar kring hur man kommunicerar, berättar och lyfter fram dessa platser för den nyfikne turisten har livligt diskuterats i projektgruppen det senaste året.

Ja, hur använder vi den nya tekniken här ute på vischan mitt i den småländska idyllen?

När vi för en tid sedan var på konferensen Mixed Reality i Ystad lyftes varianter av möjligheter på temat Augmented Reality upp. Det finns ingen riktigt vedertagen svensk term för detta engelska uttryck ännu, men förstärkt eller förhöjd verklighet används ibland.

Augmented Reality ses till exempel på en skärm via dator eller via mobiltelefonen. Man blandar information från den fysiska omgivningen med information från en mjukvaruapplikation. Med hjälp av sin mobiltelefon ska man kunna vandra rakt ut i den småländska idyllen och via mobilen se filmscenerna från just exakt den plats man har framför sig. Man både befinner sig i verkligheten och i den filmade, förhöjda verkligheten. Någon kanske berättar en skröna, antingen bara som en levande röst eller så dyker plötsligt ett levande ansikte upp som vänligt guidar oss vidare....

Tekniken var från början mycket dyr. Nu börjar vi närma oss nivåer som gör det möjligt för fler att ge sig in i detta äventyr. Barnfilmbyn vill självklart göra allt för att förhöja besökarens upplevelse av att vandra omkring i Astrid Lindgrens landskap. Därför jobbar vi på, kläcker idéer och söker samarbetspartners som kan ha nytta av oss och vi av dem.

Ja, när det gäller guidade turer med hjälp av mobiltelefonen kommer vi ha anledning att återkomma...

Barn- och ungdomsfilmfestivalen är över för denna gång

Film X- veckan är över. Ett trettiotal filmer har visats inom loppet av en vecka! Hundratals barn och ungdomar har sett filmer som berört och delvis även  upprört. Filmsamtal har genomförts. Tre inspirationsförläsningar av filmkollektivet Crazy Pictures har arrangerats. Biograf Metropol var knökafull till sista rad då killarna från Norrköping berättade och visade sina berömda kortfilmer som haft miljontals besök på Youtube. En studiedag för lärare i regionen genomfördes som ett led i vår strävan att promota Film i skolan. Av reaktionerna att döma (innan en ordentlig utvärdering är genomförd) var den en succé.

Nu är frågan vad nästa steg blir. Vi har inlett ett triangelfilm samarbete mellan Hultsfred-Vimmerby-Mariannelund. Kanske det är Smålands barn- och ungdomsfilmfestival vi ska kalla en årligen eller vartannat år återkommande gemensam satsning på barnfilm?

Stort tack till Film i Jönköpings län, Reaktor Sydost, Ingmarie Fransson, kulturskolan i Vimmerby och Mattias Berggren, Gyro Gymnasium i Hultsfred för gott samarbete! Tack också till Astrid Lindgrens Näs, för perfekt värdskap under studiedagen, och Biograf Metropol i Eksjö för lokaler, gott samarbete och fint värdskap.

En sak är säker. Det är roligare att genomföra en filmvecka tillsammans än att göra allting själv.