Leta i den här bloggen

lördag 5 mars 2011

Animationsfestival i år igen!

Jag har av flera skäl hamnat på rätt ställe. Inte minst av film-skäl. Mariannelund tillhör en riktig film-kommun har det visat sig. Några exempel:

Metropolbiografen i Eksjö drivs av en aktiv och kunnig förening, med en engagerad ordförande Stine Krabbe Svensson i spetsen. Där visas alltid en massa bra film. Våren 2010 blev biografen först i Småland med digitalisering och 3D-funktionalitet - nog är det smått fantastiskt att kunna fara några mil genom skogen och plötsligt hamna på Metropolitan eller Dramaten i Stockholm?

Men kanske vår kommun när det gäller film framför allt är känd för vår animation...
Nordens första och Sveriges enda estetiska program med inriktning på animation finns passande nog  i Eksjö. Här finns också föreningen Eksjö Animation. Föreningen som uppstod genom ett samarbete mellan Konstfack och Eksjö Animationfestival, en festival som arrangeras vartannat år med gäster från hela världen! Föreningen är i dag aktivare än någonsin

och i år , när också barn och ungdomsfilmfestivalen i Mariannelund ska arrangeras, är det dags igen för Sveriges största animationsfest - Eksjö Animation Festival (22-24 september).
Denna gång - femte gången gillt - ska jag inte missa detta. Titta in på deras hemsida, åk dit!

Men, det är inte nog med det. I Eksjö föddes det helt  unika och spännande projektet Animera = göra livlig.  Det har med all rätt väckt uppmärksamhet i hela landet. Ett slags sociokulturellt filmprojekt där 80- och 90-åringar animerar. Helt underbart.

Projektet sprider sig över landet och i år kommer det startas animationsverksamhet med äldre på flera håll. Den drivande kraften bakom detta projektet heter Stanislaw Przsybylski. Han fick - helt rätt! - Eksjö kommuns kulturpris 2010 för sin insats. Häromdagen kom ett trevligt mail från honom till oss "En mycke intresant blogg(barnfilmbyn)  och ett spännnade projekt...ni sätter verkligen Mariannelund på världskartan.." Dessutom fick vi ytterligare en bekräftelse på Astrids betydelse för denna bygd då Stanislaw, ursprungligen från Polen, skriver:


"Astrid Lindgren och hennes berättelser bidrog starkt till varför jag blev så förtjust i Sverige och valde att flytta hit. Detta ämne ligger mig mycket varmt om hjärtat."

Härligt med sådana mail...


Nu är det helg. En intressant vecka ligger bakom. Så mycket har hänt! Men jag tror ändå jag får återkomma och berätta om vissa för detta projekts framtid och utveckling viktiga händelser en annan dag.


tisdag 1 mars 2011

Olle Hellbom och Astrid Lindgren


Åren 1971- 1973 spelades filmerna om Emil i Lönneberga in i Mariannelund med omnejd. Olle Hellboms och Astrid Lindgrens samarbete var unikt. Om Olle Hellbom har Astrid sagt:

"Han var en märklig man, men det var som om han inte visste om det själv. En människa så lite jaginriktad som han vet jag mej aldrig ha träffat på. Han var helt utan åthävor, totalt anspråkslös när det gällde egna insatser men alltid färdig att berömma andra. »Lysande«, sa han när man la fram ett arbetsresultat för honom. Det var hans älsklingsord och där gick man och kände sig lysande. Tills man så småningom insåg att om någon förtjänade kallas det, så var det Olle själv. Med sin skapande förmåga, sin uppfinningsrikedom, sin kunnighet, sitt goda omdöme, sin klokhet och sin humor. Dessutom var han en god människa, och det är ännu bättre.”

I dag är det ganska exakt 40 år sedan den första filminspelningen började i Mariannelund.

Astrid hade ett mycket stort förtroende för Olle Hellbom och gav honom ganska stor frihet att ändra eller stryka i manus. Tillsammans gjorde de sjutton filmer och TV-serier.

Alla dessa litterära turistmål...

Myter och berättelser utgör grunden för upplevelseturism.

Upplevelseindustrin är numera en viktig del av den svenska turistnäringen, och det blir allt vanligare att turistmiljöer utformas som en del av ett större koncept med utgångspunkt i skrönor, berättelser, myter och fiktion. Per Strömberg har identifierat och analyserat ett antal av dessa berättelser i sin avhandling vid Uppsala universitet . Läs referatet på barnens turistguide.


Emilkraften var i dag på lunchmöte för företagare i kommunen, ett arrangemang av Eksjö.nu. Vi fick chansen att presentera vårt spännande barnfilmprojekt - som kom att  handla just om det som Per Strömberg beskriver i sin avhandling: destinationsutveckling. 


Det var helt klart inspirerande med alla positiva, nyfikna och uppmuntrande människor på Eksjö stadshotell denna dag! I morgon genomförs samma arrangemang av Eksjö.nu, men på annan plats och med nya människor. Ser fram emot att se en hel del av er där!

söndag 27 februari 2011

Världens bästa barnfilmland?

Diskussion om barnfilm

En intressant diskussion under Filmkonventet i Piteå för några månader sedan.
Lyssna till Johan Bogaeus, Linda Hambäck, Safa Safiyari, Börje Hansson och Gilla Bergqvist-Ulfung.