Leta i den här bloggen

onsdag 23 februari 2011

Att resa i filmers fotspår


Även om inte jag och min familj gjorde det. Så gjorde andra det. Folk från hela landet och utanför vårt lands gränser sökte sig till Småland redan på 70-talet när Emil-filmerna och Vi i Bullerbyn visades - just för att SE och UPPLEVA  PLATSERNA där filmerna spelades in. 

Utan någon marknadsföring kom det 50 000 besökare till Katthult (1 mil från Mariannelund, där filmteamet hade sitt högkvarter) och andra filminspelningsplatser i trakten. Man kom för att man ville se "den autentiska miljön".


Det var så alltså så det började? Med inspelningsplatserna! I början av 80-talet hade tack vare tre entusiastiska familjers insats en liten anläggning kallad Sagobyn etablerats i Vimmerby.  I dag heter den Astrid Lindgrens Värld och är ett av Sveriges största besöksmål med omkr 500 000 besökare om året.

Alltså. En rad småländska platser som Gibberyd, Katthult, Rumskulla, Lönneberga, Mariannelund och självklart Vimmerby lockade besökare från hela världen varje år -  för att de sattes i förbindelse med Astrid Lindgrens barndom, berättelser, liv. Besökarna fascinerades inte bara av Astrid Lindgrens berättelser , utan också av den bygd och det samhälle hon berättar om. Och så skapades sagoparken i Vimmerby...

"Men är det då det samhälle och den miljön de möter när de i dag kommer till Vimmerby?"

frågar sig Carina Sjöholm i boken Speglingar av Småland (isaberg förlag 2009). Carina Sjöholm är fil.dr i etnologi på Lunds universitet, och disputerade på en avhandling om upplevelseindustrins tidiga uttryck, Gå på bio - Rum för drömmar i Folkhemmets Sverige. Den artikel som finns med i "Speglingar..." är en del i forskningsprojektet "Resor i böckers, filmers och författares fotspår". (För den som är  intresserad av platsens betydelse för litterära verk/filmer rekommenderas den varmt.)

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är en fantastisk sagovärld, men

sommaren 2011, om allt går enligt planerna, ska man med kartan i hand kunna ströva omkring eller cykla genom de platser i Mariannelund med omnejd som Emilfilmerna och Bullerby-filmerna spelades in....

Då är ni välkomna - inte till sagan utan till verkligheten!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar