Leta i den här bloggen

lördag 3 december 2011

7000 biljetter i förköp...!

Foto: Smålandstidningen, med tillstånd.
Inger "Pippi" Nilsson var en av dem som kom för att se Emil i Lönneberga då det var världspremiär.

Olle Hellbom och Astrid Lindgren - ett radarpar som skapade svensk filmhistoria.
Och det blev succe för Emil-filmen redan från början.  7000 biljetter såldes innan världspremiären den 4 dec 1971 på Biograf Grand i Vimmerby. (obs! inte den 5 dec.Tack vare Smålandstidningens fotografi kunde det felet rättas till)

Barnfilmbyn Mariannelund firar detta i dagarna två och ska visa Emil i Lönneberga på Mariannelunds anrika biograf den 4 dec.

Det var stort då, för fyrtio år sedan, men är väl egentligen större i dag.  Att Emil i Lönneberga skulle bli en barn- och familjefilm med sådan livskraft och vitalitet var det nog inte så många av de 10 000 som kom att se filmen i Mariannelund och Vimmerby under loppet av ett par veckor som då anade!

Direkt efter premiärvisningen sa Astrid Lindgren: "Jag tycker att Emil i Lönneberga blev en bra film. Jag är glad att man lyckats föra över den från bok till film så bra."

Olle Hellbom var mannen som klarade det.

"Jag är nöjd" kommenterade Olle Hellbom Emil-filmens premiär. Det är alltid spännande första gången en film visas för publik. Det är ju inte alltid publiken regerar som man tänkt sig" tillade Olle Hellbom expert på barnfilmer"  enligt smålandstidningen den 6 dec 1971.  Redan då stod det klart att Emil skulle bli TV-serie i Finland, Tyskland och Italien. Underhandlingar pågick med England....

tisdag 29 november 2011

5 dec 1971 var det världspremiär i Vimmerby för Emil i Lönneberga

Drängen Alfred (Björn Gustafsson) besökte nyligen Mariannelunds olika inspelningsplatser.  En dokumentärfilm som ska visas i Filmernas hus i Mariannelund  är under produktion.
5 dec 1971 var det världspremiär i Vimmerby för filmen om Emil i Lönneberga.
När den första Emil-filmen någon vecka senare hade premiär på Mariannelunds bio gick ortsbefolkningen man ur huse för att se den. Nu firas jubiléet i dagarna två på Mariannelunds anrika biograf den 4 dec kl 15 och i den f.d inspelningsstudion i aulan i Mariannelunds folkhögskola den 5 dec kl 18.

7 kr för en bio-biljett!
Man kan se Emil-filmerna när man vill dygnet runt  hemma i TV-soffan. Ändå tror vi många kommer vilja köpa en biljett för samma pris som på premiären 1971 och sjunka ned i de röda sammetsfåtöljerna i en av Sveriges äldsta biografer för att se den litet rispiga, knastriga filmen på bio tillsammans med barn och barnbarn...

80 kr för en Jubileumsfest!
Måndagen den 5 dec  kl 18 på Mariannelunds folkhögskola har det utlovats ostkaka - precis som på premiären för fyrtio år sedan - och sockerdricka. Programmet i övrigt är hemligt. Men en och annan statist och en "hemlig gäst" har utlovats. I övrigt får vi se....


Spännande dag om Filmturism i Mariannelund

Den 25 nov arrangerade Barnfilmbyn återigen en seminariedag. Denna gång handlade det om Filmturism.

Förutom huvudtalaren AnnaMari Thorell från Gotland gav Lena Stävmo (Destination Småland) Lena Larsson (Smålands turism) och Christina Thorstensson (Regionförbundet i Kalmar) - alla tre representanter för  Partnerskap Småland - en inspirerande inledning om Filmturismens möjligheter i Småland.

Martin Eneborg, verksamhetsledare på Reaktor Sydost, blev sjuk och kunde därför inte delta, men skickade en liten nyskapad film som gav uttryck för hans och Reaktor Sydost förhoppningar och tro på Barnfilmbyns potential. Missa inte kortfilmen ! Klicka på länken http://vimeo.com/32625566

Magnus Bång, Linköpings universitet, introducerade ämnet Augmented Reality och rapporterade om det projekt som man genomfört i samarbete med Vimmerby kommun och Astrid Lindgrens Näs: Datorförstärkta landskap i Astrid Lindgrens bygd.

Det blev en spännande dag med många intryck! Vi kom överens om att en uppföljning bör ske.

Deltagare kom från Växjö, Kalmar, Jönköping, Vimmerby, Hulsfred, Nässjö och Eksjö.












måndag 28 november 2011

Historiskt filmmöte

16-18 nov 2011 kommer skriva in sig som historiska dagar i vår dokumentation. För första gången på fyrtio år möttes Emilfilmernas mor Alma (Emy Storm), Alfred (Björn Gustafsson), lilla Ida  (Lena Candinger) och inspelningsledaren Elisabeth Fahlén Lee.

Ett filmteam med Lina Jonsson, Gila Bergquist Ulfung, Ulf FRansson och Michelangelo @ Artosfilm  i spetsen påbörjade arbetet med att dokumentera vad som egentligen hände bakom kulisserna då en av världens främsta barnfilmer skapades av Olle Hellbom och hans medarbetare för ganska exakt fyrtio år sedan.

 Drängen Alfred alias Björn Gustafsson på en av inspelningsplatserna i Mariannelund