Leta i den här bloggen

lördag 27 augusti 2011

UPPROP! Var är Emils mysse och bysse?



"Var är Emils mysse och bysse? Och var är alla andra prylar som förekom som rekvisita i filmerna om Emil i Lönneberga? Det undrar Anna Mellergård, projektledare på Emilkraften i Mariannelund som är i full färd med att bygga upp Filmernas Hus. Hon är på jakt efter allt; minnen, människor och mackapärer som haft något med inspelningarna att göra. Johanna var mest nyfiken på vem som ska inviga huset när det står klart..."
Lyssna på Morgonskiftet, P4 Jönköping. Programledare: Johanna Linder

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2260&artikel=4648121&play=3409221&playtype=Ljudklipp

onsdag 24 augusti 2011

FILM X - i framtiden Smålands barn- och ungdomsfilmfestival?


Mariannelunds Bio är en av Sveriges äldsta biografer som fortfarande är i bruk.


FILM X
17-22 okt 2011

Ett triangelfilmsamarbete
Vimmerby-Hultsfred-Mariannelund
Nu har vi inlett ett spännande pedagogiskt och filmkulturellt samarbete med Kulturskolan i Vimmerby och Gyro (Gymnasium Rock City) i Hultsfred. Det kan bli hur bra som helst.

Som ett led i samarbetet arrangerar vi en temadag för lärare och andra intresserade, den 20 okt  på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Den som är intresserad av mer information om denna dag, kontakta Emilkraften i Mariannelund.

Samma vecka, 17-22 okt, visas film för barn och unga på biograferna i Vimmerby, Hultsfred, Mariannelund och EksjöPå sikt kan den planerade filmveckan bli Smålands första barn- och ungdomsfilmfestival.

Filmerna som visas väljs ut i samarbete med Reaktor Sydost (Regionalt filmcentrum Blekinge/Kalmar/Kronobergs län) och Film i Jönköpings län. Ja, ni hör, det är teamwork hela vägen, rakt igenom.

Projektet står för filmhyran och biograferna står för lokal och maskinist - vilket betyder att det är gratis för skolorna. Det kan med andra ord inte bli bättre.

Vi kallar filmveckan Film X. 

Varför då? För de små barnen står X för inget särskilt alls. För ungdomarna står X för existentiell. Konceptet är enkelt: Se bra film, utforska existensen och samtala om det man sett/hört/upplevt efteråt. Samtalet är alltså en viktig del av visningen – och undervisningen.

Nu finns barnfilmbyn på FACEBOOK ! 
Gilla oss så blir vi glada:)