Leta i den här bloggen

onsdag 23 mars 2011

Alla gillar Emil...?

I dag satt jag på Mariannelunds fina fik, Stjernbergs Skafferi, och avnjöt en god kopp kaffe på maten. Det trådlösa nätverket fungerade; jag skrev några mail och jag sammanfattade litet av dagens möten.

Jag satt med min "att göra lista" och på den stod att jag borde samla på berättelser från dem som var med. Då när Emilfilmerna spelades in för ganska exakt fyrtio år sedan ( 1971 - 1973).

Bäst jag satt där, och såg mig omkring, insåg jag att detta var ett ypperligt tillfälle att fråga lokala stamgäster, särskilt de över 60 år om de minns något från den tiden då byn på allvar var en cool filminspelningsby...?  Jag undrade om någon av dem hade varit med? Om de hade något foto? Om de mindes något?

Snabbt var samtalet igång i kafeet och jag knackade ned så mycket information  jag bara kunde...

Det är intressant detta, att Astrid Lindgrens filmer lämnat efter sig så många spår. Ett samtal med produktionsledaren för filmerna, nu en 76 år gammal dam som bor i Spanien, fick mig att inse att detta gäller inte bara ortsbefolkning, statister och barnfilmstjärnorna. En hel stab av filmfolk, som fanns i Mariannelund under några somrar i början av 70-talet kan berätta om hur speciell denna tid var. Det var inte bara tack vare Astrid. Det var Olle Hellbom. Det var Björn GUstafsson. Det var Maud Hansson. Det var Emy Storm...Elisabeths minne är kristallklart. Och hon berättar gärna...

Nyss hamnade jag på några bloggar som handlar om samma sak: Emil i Lönneberga. Filmerna. Sångerna i filmerna. Flerahundra tusen besöker dessa bloggar än i dag...fastän de ju har några år på nacken.

http://emilfanside.piczo.com/?cr=2    
En av flera bloggar /hemsidor kring just Astrid Lindgrens filmer och barnfilmstjärnor.

hm. kan inte låta bli att tycka att detta är intressant.