Leta i den här bloggen

onsdag 18 maj 2011

FIlMVECKAN rullar vidare i Mariannelund...

Tredje dagen på vår filmvecka är redan avslutad! Tre dagar går (för) fort...

.
Måndag förmiddag: en guidad tur genom Mariannelunds filminspelningsplatser och ett besök på det som ska bli Barnfilmens hus. Mariannelundguides Henrik S , berättade...

Vi tittade även in i Mariannelunds konsthall. En av Sveriges minsta.

Efter lunch kom mediepedagog Ing-Marie Fransson från Kulturskolan i Vimmerby och visade bla filmen Sunnanäng  - en film som elever från Frödinge skola spelade in för ett par år sedan under hennes ledning. Alla elever i årskurs sju på Furulundskolan i Mariannelund tog intresserat del av hennes berättelser om hur inspelningen gick till, bakgrunden till Astrid Lindgrens berättelse och funderingar kring filmens skådespeleri, filmklipp, miljöer och rekvisita.



Under tisdagen fick vi besök av regissören Andrzej Slowinski och producenten Leif Fransson. De berättade om inspelningen av filmen Johan. Man arbetade med filmen cirka 5000 timmar och hade en budget på 40 000! Hur gick filminspelningen till? Hur gick slagsmålen till? Mordet?Vilka var det som kom och hämtade Johan när han dog? Frågorna var många. Eleverna sa: bra film!
Leif Fransson berättar....
















Här ser dom rätt nöjda ut. Dom har fått lokalproducerade karameller från Mariannelunds Karamellkokeri som tack för sin medverkan.


Onsdag. Den första timmen  gick jag igenom alla yrkeskategorier som är inblandade i en filminspelning: vad gör en scripta, regiassistent,statist...? osv. Sedan kom Svante Rosberg från Film i Jönköpings län och visade reklamfilmer...och gav eleverna en uppgift att själva skapa en reklamfilm.


Efter intensiva timmar då bla en reklamfilm för hundmat (på engelska!) gjordes, fick vi ett par timmars friluftsliv i den berömda Herrgårdsparken i Mariannelund, som i sommar ska överraska besökare med en textilutställning kallad "Siden,sammet,trasa, lump..."Maggis Larsson från KIM (Kulturen i Mariannelund) introducerade utställningen.                                                                                                





I morgon far vi till Eksjö Animation, Kulturskolan i Eksjö och biografen Metropol...