Fotografiet tillhör Kråkshults hembygdsförenings arkiv. |
På Emilkraften jobbas det för fullt just nu med att lägga sista handen på en ansökan till Regionförbundet i Jönköpings län. Projektet (som är orsaken till att denna blogg överhuvud taget finns till !) har titeln: Forum för barnfilm. Ett småländskt centrum för berättarkonst inom rörliga bilder med utgångspunkt ifrån Astrid Lindgrens verk. Läs mer om projektet här.
Hittills har Eksjö kommun, Jönköpings läns landsting, Länsstyrelsen i Jönköpings län och Astrid Lindgrens Hembygd beslutat stödja projektet som kommer pågå under tre år 2011-2013. Nu skickar vi - mycket hoppfulla och med stor tillförsikt- in en ansökan också till Regionförbundet i Jönköpings län. I slutet av april får vi besked!
Varför tror vi då att det på sikt kommer skapas inte bara ett barnfilmens hus utan ett nationellt forum för barnfilm i just Mariannelund? Borde inte ett sådant centrum ligga i Stockholm, Göteborg eller Malmö?
Orsakerna är många! Men faktum är att just platsen Mariannelund i sammanhanget är viktig...!
Vi befinner oss mitt i Astrid Lindgrens hembygd, omgivna av skogarna, ängarna, hagmarkerna och stengärdsgårdarna i det småländska landskap som Astrid så ofta beskrivit i sina böcker. Rötterna till hennes författarskap finns mellan Mariannelund och Vimmerby. Där föddes Astrids föräldrar – och även hennes författarskap. Här ligger Bullerbyn, där Astrids pappa bodde som liten pojke och Emils Katthult, som egentligen heter Gibberyd. Det är från denna bygd förebilderna till Emil i Lönneberga, Barnen i Bullerbyn, Kajsa Kavat och Ronja Rövardotter kan spåras (läs gärna mer här ).
Oavsett vad man tycker om Astrid Lindgrens 40-tal filmer så är det ingen tvekan om att dessa filmer har haft stor betydelse för svensk barnfilm.
Filmerna om Emil - den person som Astrid kände sig mest besläktad med – spelades in i Mariannelund, bara två mil från Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs och Astrid Lindgrens Värld. Att etablera ett barnfilmens hus här - där barnkultur tack vare Astrid blivit ett regionalt styrkeområde – blir ur den synvinkeln närmast självklar! Barnlitteratur, barnteater - och barnfilm!
Idén att ta vara på ett lokalt kulturarv (filminspelningarna och Astrid Lindgrens verk) har funnits länge. Nu har Emilkraften satt ned foten och arbetet med att förverkliga detta, som är ett stort projekt som kommer ta mycket längre tid än de år som projekttiden löper över, är i full gång…
Barnfilmens hus – som vi ännu inte vet vad det ska heta - ska i ett första steg samla filminspelningsminnen, filmer, rekvisita och foton i första hand från de Astrid Lindgren filmer som spelades in här under 70- och 80-talet. Men självklart ska ett barnfilmens hus kunna erbjuda mycket mer! Barn och skolungdomar ska få lära sig mer om hur en film blir till – och på sikt tror vi att genom seminarium, samarbeten med Linnéuniversitetet (som forskar just inom området svensk barnfilm), Linköpings universitet, Astrid Lindgrens Näs samt - inte minst ! - genom att bygga vidare på de både nationella och internationella nätverk som vi som är inblandade i barnfilmsprojektet redan har, så ska ett kunskapscentrum för barnfilm sakta men säkert kunna byggas upp….
Alltså:
Mariannelund ligger i Norra Småland, på det Småländska Höglandets och Eksjö kommuns östra utkant, vid gränsen mot Vimmerby och Hultsfreds kommuner, drygt 30 mil från Stockholm, 20 mil från Skavsta flygplats, 25 mil från Göteborg och omkring 35 mil från Malmö. Kort sagt: Mariannelund ligger här.
Vi välkomnar dig som är intresserad av lokalhistoria, Småland, Astrid Lindgren, barnfilm, utställningar, seminarium, filmfestivaler...m.m Sprid information om bloggen till mediapedagoger, kultursekreterare, barnbibliotekarier, föräldrar, lärare, ja alla som av en eller annan anledning kan vara intresserad av det som vi ska berätta om på denna blogg!