Leta i den här bloggen

onsdag 20 juli 2011

Vart spelades filmerna om Emil i Lönneberga in egentligen?

Nu har vi kartlagt ca 15 inspelningsplatser i Mariannelundsbygden. Broschyren är klar. Hm, vi som trodde att den lilla broschyren I Emilfilmernas spår var klar för tryck redan för en månad sedan!

Men nu, efter att den skickats runt några varv; små remissrundor, korrläsningar, dubbelcheckningar, för att få så korrekt och sann information som möjligt så känns det som om vi bara är i början av ett ganska stort lokalhistoriskt forskningsprojekt. Det finns så många berättelser! Så många roliga anekdoter, minnen, bilder och fotografier. Och en hel del olika åsikter och minnesfragment. Vad är egentligen sant?

Var det till exempel i Mossjön eller vad det i Rostorpesjön som scenen med Alfred och Emil ("Bare du och jag Alfred...") spelades in? Delade meningar har rått, men nu är vi övertygade om att rätt inspelningsplats finns utpekad i broschyren.

Apropå just denna scen, så överraskades vi senast i dag med intressant bakom-filmen-information.

Det var  inte bara Emil som inte kunde simma, och som därför fick ersättas av Robert Wirensjö från Mariannelund. När filmtemat var framme vid Mossjöns vik, och man hade hittat den perfekta stenen där de skulle sitta och samtala , innan badet , säger nämligen Björn - Alfred - Gustafsson: "Fast nu är det bara ett litet problem...Jag kan faktiskt inte simma!

- Men varför i alla dar säger du det nu? Varför sa du inte det tidigare? undrade Olle Hellbom.
- Jag var så rädd att jag inte skulle få rollen, så jag tyckte det var lika bra att säga det sedan...som nu, lär Björn G ha svarat.

Snabbt fick så B-fotografen Roffe Lindström hoppa in i denna scenen.

Där har vi alltså förklaringen till varför allt syns på behörigt avstånd. Ingen närbild var passande på den skäggprydde simmaren Lindström!

Broschyren kan ni snart beställa från Emilkraften i Mariannelund - eller fråga efter den på närmaste Turistbyrå (Vimmerby, Eksjö, Hultsfred, etc  bör så småningom ha den på sina diskar) . Endera dagen kommer jag även lägga in den här på bloggen.


Nu gräver vi efter information av allehanda slag i gamla arkiv:
Foto: Britt Svensson