Leta i den här bloggen

lördag 3 september 2011

Destinationsutveckling och filmturism!

Emma Färdeman lagar Frihetssoppa på torget i Mariannelund 2010; del 1 av projektet Den Svenska Friheten
med Janna Holmstedt och Karin Wegsjö som konstnärliga ledare. Foto: Janna Holmstedt.
Den 15-16 september hålls en konferens kring destinationsutveckling och filmturism på Ystad Saltsjöbad. Alla som är intresserade av ämnet gör nog klokt i att åka dit. Då jag har lovat projektledaren Jessica Källman att göra mitt bästa för att sprida information om dessa säkerligen spännande dagar, skriver jag nu några rader här på bloggen också...

Tanken med konferensen Mixed Reality Scandinavia i Ystad är att skapa en återkommande mötesplats för personer som vill utveckla besöksnäringen och filmlivet i Sverige. En rad föreläsare ska inspirera och informera om filmturism, augmented reality, deltagardrama, vampyrturism och om många olika sätt att genom berättelser och ny teknik göra turistmål attraktiva för besökare. Temat för i år är "Platsbaserat berättande".

Självklart kommer Barnfilmbyns projektledare vara på plats. Vi ska mingla och informera om Barnfilmbyn Mariannelund - men också passa på och inbjuda till en dag om filmturism och destinationsutveckling i Småland, nämligen den 25 nov i Barnfilmbyn Mariannelund.

Dagen om destinationsutveckling och filmturism i Småland arrangeras i samarbete med Smålands turism, Reaktor Sydost, Film i Jönköpings län, Eksjö kommun  - och förmodligen också Hultsfreds och Vimmerbys kommuner, tack vare vårt filmsamarbete med Gyro (Gymnasiet Rockcity) och Kulturskolan/Fabriken i Vimmerby. Mer information om denna dag kommer inom kort! Tveka inte att skriva till oss om du har frågor om denna dag.

Men först ses vi kanske på Ystad Saltsjöbad?

P.S. Varför ett foto från Konstkalaset i Mariannelund när texten ovan handlar om Ystad, och filmturism i Småland? Filmturism är en del av begreppet Kulturturism. Och Konstkalaset i Mariannelund 2010, FOLK 08 lokal/global och andra konst och kulturrelaterade projekt som genomförts i Barnfilmbyn Mariannelund de senaste åren har självklart bidragit till att Mariannelund som Plats har börjat låta tala om sig. Besökare stannar till, reser hit, vill se vad som är på gång, nu senast en textilsommar i Herrgårdsparken, och varje torsdag Musik på Torget... Kulturen blomstrar - och snart är det filminspelningsplatser, filmmuseum, filmutställningar etc i EMILFILMERNAS SPÅR som kommer dra tusentals människor till en liten ort som Mariannelund. Jag är inte ensam om att tycka detta ska bli intressant att följa...

torsdag 1 september 2011

Barnfilmbyns identitet

I går var det äntligen dags. Barnfilmbyns Carina Engkvist, Johanna Stejdahl och jag satt bänkade och förväntansfulla, nästan nervösa, uppe på Emilkraftens Sessionssal. Kanonen var laddad, datorns adaptor fixad, tekniken funkade när Carina Andersson, Art Director på Reflexion skulle presentera resultatet av sitt arbete med Barnfilmbyns profil; logotyp, färgpalett, typografi, symboler, applikationer...Ja, ni vet, allt det där som måste till för att skapa en visuell helhetsbild. Nu handlade det om att sätta fingret på Barnfilmbyns identitet.

Hon berättade hur hon hade tänkt under processens gång.

Tradition men med twist. Hållbart över tiden. Koppling till filmaffischer. Tydlig identitet som ska stå för sig själv. Avstamp i 60-70 talet men det ska andas 2011. Lekfullt klassiskt. Naivt men skarp

Dadadang! klick, klick. klick. Så kom bilderna, färgerna, formerna...allt det som snart ska visa dig, er, ja hela världen , vad barnfilmbyn Mariannelund är för något.

Var resultatet övertygande? Vi satt tysta i mörkret en stund. Sedan kom reaktionerna, diskussionerna, argumenten och känslorna. Och i dag känner vi oss så nöjda, så nöjda.

Tack vare gårdagens möte kommer med all säkerhet denna blogg snart se lite annorlunda ut. Nu när vi vet vilket typsnitt vi har och vilka färger Barnfilmbyn har på sina strumpor och skor kan en hemsidan lite lättare sys ihop. En brochyr utifrån vår grafiska profil är redan påbörjad. En  rollup som jag ska ta med till konerensen Mixed Reality i Ystad om ett par veckor är på G.

Ja, det är märkligt hur det fungerar. Färger och typsnitt och ett handskrivet namn. Mer behövs inte ibland för att man ska tycka att man har fått ett nytt redskap att tänka, organisera och formulera sig....




söndag 28 augusti 2011

Emil - en grön film om småskalighet och tillväxtkritik!



I dag snubblade jag över en lista på filmer rekommenderade av Omställning
Sverige under rubriker som Olja och klimat, Ekosystem, Djurrätt och biologisk mångfald...

Då plötsligt - bland filmer som till exempel  Oil Crash Movie, Chockdoktrinen och 11 th Hour - dyker tre av Astrid Lindgrens och Olle Hellboms filmer upp !

"Emil i Lönneberga-filmerna (1971-1973) - tre filmer med gröna budskap om småskalighet, tillväxtkritik, förnöjsamhet, solidaritet och livskvalitet"

Håll till godo. En lite småtrevlig och uppiggande information så här på söndagsförmiddagen!  Jag gissar att åtminstone Barnfilmbyns GRÖNA huvudfinansiärer  Astrid Lindgrens Hembygd (Leader) gillar att få ta del av denna....

INFO
Omställning Sverige (den svenska delen av Transition Towns) är ett nätverk för alla som vill ta lokala omställningsinitiativ för att möta de utmaningar som bland annat klimatförändringen ställer oss inför. Hemsida: http://transitionsweden.ning.com/page/omstaellningsfilmer-samt