Leta i den här bloggen

lördag 3 december 2011

7000 biljetter i förköp...!

Foto: Smålandstidningen, med tillstånd.
Inger "Pippi" Nilsson var en av dem som kom för att se Emil i Lönneberga då det var världspremiär.

Olle Hellbom och Astrid Lindgren - ett radarpar som skapade svensk filmhistoria.
Och det blev succe för Emil-filmen redan från början.  7000 biljetter såldes innan världspremiären den 4 dec 1971 på Biograf Grand i Vimmerby. (obs! inte den 5 dec.Tack vare Smålandstidningens fotografi kunde det felet rättas till)

Barnfilmbyn Mariannelund firar detta i dagarna två och ska visa Emil i Lönneberga på Mariannelunds anrika biograf den 4 dec.

Det var stort då, för fyrtio år sedan, men är väl egentligen större i dag.  Att Emil i Lönneberga skulle bli en barn- och familjefilm med sådan livskraft och vitalitet var det nog inte så många av de 10 000 som kom att se filmen i Mariannelund och Vimmerby under loppet av ett par veckor som då anade!

Direkt efter premiärvisningen sa Astrid Lindgren: "Jag tycker att Emil i Lönneberga blev en bra film. Jag är glad att man lyckats föra över den från bok till film så bra."

Olle Hellbom var mannen som klarade det.

"Jag är nöjd" kommenterade Olle Hellbom Emil-filmens premiär. Det är alltid spännande första gången en film visas för publik. Det är ju inte alltid publiken regerar som man tänkt sig" tillade Olle Hellbom expert på barnfilmer"  enligt smålandstidningen den 6 dec 1971.  Redan då stod det klart att Emil skulle bli TV-serie i Finland, Tyskland och Italien. Underhandlingar pågick med England....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar